Belangrijk 'papiertje' eindelijk op zak!

3 mei 2021

De gezichten van de twee heren op deze foto spreken boekdelen. Beiden zijn trots op het behaalde resultaat. Frank (rechts) omdat hij eindelijk dit belangrijke ‘papiertje’ op zak heeft, en Jacques (links) omdat hij als docent Frank heeft begeleid naar dit eindresultaat. Wat niet zichtbaar is, is het traject dat aan dit resultaat vooraf ging.

Een traject met vele spelers

‘Dit is eigenlijk een prachtig voorbeeld van hoe je samen écht verder komt’. Aan het woord is Gaston Pijls, via Fast Forward de coach binnen het traject Alles-in-1. Gaston schetst het traject dat mogelijk maakte dat Frank hier lachend met een VCA-diploma in zijn handen staat.

Doen Uitzendorganisatie wilde Frank, hun uitzendkracht, duurzaam kunnen bemiddelen. ‘Duurzaam is inmiddels een beetje een modewoord, maar voor hen betekent het meer dan alleen iemand aan het werk helpen waar hij of zij kan blijven.’ zo vertelt Gaston. ‘Het betekent ook dat iemand überhaupt kan blijven werken. Met andere woorden, het hele plaatje van de omgeving van de kandidaat moet kloppen. Als er ergens een kink in de kabel komt, bijvoorbeeld op gebied van financiën of zorg, dan loopt alles spaak. En daarmee dus ook het werk.’

Doen heeft de mogelijkheid om een zogenaamd ‘Alles-in-1’-traject aan te vragen bij de landelijke organisatie DOORZAAM. Deze organisatie, die wordt gefinancierd door SFU (Stichting Fonds Uitzendbranche), biedt dit traject aan. In zo’n traject onderzoekt de uitzendkracht, onder begeleiding van een coach, wat de uitdagingen zijn met betrekking tot de duurzame inzetbaarheid voor nu en de toekomst. De uitkomst biedt dan handvatten voor de in te zetten interventie(s).

Fast Forward, vaste partner van DOORZAAM in het Alles-in-1 traject, bracht Doen in contact met Gaston en vervolgens kon het intakegesprek met Frank worden gepland.

VCA-opleiding op maat

En dus ging Gaston in gesprek met Frank. Samen onderzochten ze de uitdagingen die er lagen voor Frank. In zijn geval was dat op dit moment het ontbreken van een VCA-diploma. Frank is namelijk wel aan het werk, maar door het kunnen tonen van dit felbegeerde VCA-papiertje, stijgen zijn kansen op ‘duurzaam werk’ aanzienlijk. Uit het intakegesprek kwam naar voren dat Frank al eerdere pogingen had gewaagd om succesvol het VCA-examen af te leggen, iedere keer tevergeefs helaas. “En dus”, zo vertelt Gaston, “moest ik op zoek naar een partij die flexibel is en meedenkt in een traject als dit. Zo kwamen we bij Praktech terecht.’

Bert Hendriks van Praktech geeft aan dat ze eigenlijk altijd maatwerk leveren. ‘Kijken naar wat iemand écht nodig heeft en dat omzetten in een eigen traject, dat is wat we doen. En dat zorgt ervoor dat iemand ook meteen leert en datgene ook in praktijk kan brengen’, aldus Bert. En zo heeft Praktech met een aangepast traject en persoonlijke één-op-één-begeleiding Frank op weg geholpen naar dit examen. Eén van de dingen die Jacques, de VCA-docent, ook verzorgde was een gerichte examentraining. Zo wist Frank nog beter wat hem te wachten stond.
En zie hier het resultaat van dit bijzondere traject, maar vooral van Frank zelf: het VCA-diploma. Frank: ‘Ik ben dankbaar dat ik deze kans heb gekregen. Ik hoor nu écht bij mijn collega’s.’

En zo komen we samen écht verder.