Blik op de toekomst

Het is een druilerige winterse dag in coronatijd als we hebben afgesproken bij Chalet d’n Observant. Niet de beste tijd voor een horecaonderneming zou je zeggen.
We zijn dan ook verrast als we toch aardig wat bedrijvigheid zien op het terras. 
Lei, eigenaar van Chalet d’n Oberservant, vertelt dat collega-ondernemer Jeroen hier met zijn ‘coffee-truck’ op het terrein staat in deze periode. ‘Zo kunnen we de bezoekers van dit mooie natuurgebied en voormalige groeve op dit moment toch iets bieden’, vertelt hij.

Horeca in hart en nieren

Eén van de mensen die in de zaak rondloopt is Wehad. Deze jongeman, afkomstig uit Syrië, voelt zich hier zichtbaar op zijn gemak in deze chalet. Als we met een, door hem gemaakte, espresso aan tafel zitten, vertelt hij hoe dat komt.
‘In Syrië heb ik altijd in de horeca gewerkt.’, zegt Wehad. ‘Na mijn opleiding facility management was dat de plek waar ik me het meest thuis voelde.’ Hij heeft bij diverse grote bedrijven (hotels en restaurants) gewerkt. Inmiddels is het bijna vijf jaar geleden dat hij in Nederland terechtkwam. 

Kibbeh

Wehad rondde bij Praktech succesvol de cursus Runner af. Nu neemt hij nog drie ochtenden in de week deel aan zijn inburgeringscursus. Daarnaast loopt hij stage op deze mooie plek op het voormalige ENCI-terrein.
Lei: ‘Het is duidelijk dat deze jongeman veel horeca-ervaring heeft. Hij doet dezelfde werkzaamheden als wij allemaal hier. En dat is heel divers. Van buffet en bediening tot poetsen en koken.
En dat laatste mogen we meteen uitproberen. Wehad serveert ‘kibbeh’, een Syrisch gerecht. Het smaakt heerlijk! ‘Dat is ook zo leuk’, vertelt Lei, ‘Wehad neemt ook allerlei initiatieven. Zo zijn we plannen aan het maken voor nieuwe thema-avonden, als we weer open mogen. Wehad kwam met het idee voor een Syrische avond. En nu zijn we van alles uit aan het proberen.’

Wisselwerking

Wehad vertelt dat de Nederlandse taal nog lastig is, maar dat weerhoudt hem er niet van om toch in de bediening mee te draaien. Af en toe frustreert de taalbarrière wel, maar de wil om te leren wint dan toch. Lei vult aan dat hij inderdaad niet bang is om op mensen af te stappen en een praatje met ze te maken. ‘En dan weet je dat het goed zit, dat hij de juiste houding heeft. Bovendien, zijn werk doet hij echt perfect. En soms kan ik nog dingen van hem leren. Het is een mooie wisselwerking!’