Praktech nu ook in Landgraaf!

29 januari 2021

‘Nieuwe opleiding voor technische vaklui’ kopte De Limburger vandaag.
Nu is de opleiding niet zozeer nieuw, maar de locatie zeker wel!
Vanaf januari is Praktech namelijk ook te vinden in Landgraaf. Jongeren en volwassenen uit deze gemeente, en mogelijk uit de nabije regio, kunnen hier een vakgerichte opleiding volgen.

Gezien en gehoord worden

De groep waarmee in Landgraaf gestart gaat worden, is een groep die soms wat extra aandacht nodig heeft vanwege persoonlijke omstandigheden. De cursisten volgen een vakgerichte opleiding, maar worden daarnaast ook persoonlijk begeleid. Dat is volgens coördinator van Praktech, Sylvia Houben, de sleutel. Als mensen in een veilige omgeving kunnen bewegen, waar ze gezien en gehoord worden, verlaagt dit de drempel naar een traject waarin geleerd en gewerkt wordt. Sylvia vult aan dat het begeleiden van cursisten gezamenlijk moet gebeuren. ‘De lijnen moeten kort zijn, zaken moeten snel geregeld kunnen worden. En dat kan alleen als je samen hetzelfde doel voor ogen hebt en hier samen voor gaat.’, aldus de coördinator.

Samen is het sleutelwoord

Dat ‘samen’ werkt, weten ze bij Praktech. In Cadier en Keer werken ze al jaren met diverse partners samen en dat heeft zijn weerslag op de cursisten. De cijfers van afgelopen jaar wijzen het uit. Van alle deelnemers stroomde 40% door naar werk, 20% naar vervolgopleiding, 10% naar stage en een kleine 20% naar verdere begeleiding. ‘Dat hopen we natuurlijk ook te bereiken in Landgraaf’, aldus Houben. ‘En dat allemaal samen met gemeente Landgraaf, Mens Ontwikkelbedrijf Landgraaf, werkgeversservicepunt Parkstad, uitkeringsinstantie ISD-BOL en jeugdhulporganisatie JenS.’

Technische vakopleidingen

Het aanbod van de opleidingen is technische van aard. Van metselen tot tegelzetten en van schilderen tot timmeren. De opleidingen gaan plaatsvinden in het Branderbergcollege in Landgraaf. Hier zullen de cursisten gemiddeld twintig weken bezig zijn met hun opleiding. Samen met de leermeesters gaan ze hier de technische kneepjes van het vak leren.