Allochtone jongeren bouwen aan hun toekomst: een succesvolle kennismaking met de bouwbranche

29 april 2024

In zes weken tijd hebben 10 allochtonen jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 18 jaar bij Praktech kennisgemaakt met bouwwerkzaamheden zoals: stucen, metselen, tegelen en timmeren. De afgelopen weken is er veel gelachen, gekletst en vooral hard gewerkt. En hard werken wordt op de laatste cursusdag beloond met een welverdiend bewijs van deelname.

Praktijkbegeleider Bert: “Het is een hele leuke gemotiveerde groep en ze hebben de werkzaamheden echt in de vingers.” Dat de groep enthousiast is blijkt al snel als de uitreiking bijna begint en een van de cursisten zijn tegelopdracht nog wil afmaken. Een voor een ontvangen ze vervolgens het bewijs van deelname met daarbij een begeleidend woordje van Bert. Kort en krachtig vanwege hun taalniveau, al is dat de afgelopen weken sterk vooruitgegaan. Je ziet dat ze begrijpen wat Bert zegt. Na ontvangst van het bewijs van deelname poseert iedere cursist trots voor een foto bij een van hun opdrachten. “Ik vond de afgelopen weken erg leuk, timmeren vond ik het leukste," aldus een cursist.

De samenwerking tussen Praktech en Novo College biedt de jongeren een korte maar krachtige introductie tot de bouwbranche en draagt bij aan hun loopbaanoriëntatie. De deelname aan deze cursus was niet verplicht, maar op eigen initiatief. “Sommige jongens zijn één uur heen en één uur lopend onderweg om hier te komen, dit geeft al aan hoe groot hun motivatie is,” aldus begeleider Bert.
 
“Ik vond de afgelopen weken erg leuk, timmeren vond ik het leukste” aldus een van de jongeren.”

Merlijn, coördinator praktijkleer vanuit Novo College: “We merken dat steeds minder van onze leerlingen het niveau hebben om door te stromen in het regulier onderwijs. We zijn daarom op zoek gegaan naar een manier hoe we ze verder kunnen helpen en kunnen begeleiden naar een toekomstperspectief. Dit initiatief, dat een groot aantal aanmeldingen trok, bood een selecte groep jongeren de kans om hun toekomstperspectieven te verkennen en te verbreden.”

Het gezamenlijke traject bleek een doorslaand succes. Merlijn concludeerde: "De afgelopen weken waren geweldig voor de jongeren! We gaan zeker door met dit traject en starten in de toekomst met een nieuwe groep!"

Wil je meer weten over de mogelijkheden die we bij Praktech bieden? Neem dan contact op met teamleider Sylvia Houben: sylvia.houben@praktech.nl. of 06-12977830.