Gemeente Maastricht kiest Praktech als vaste samenwerkingspartner

28 augustus 2023

De komende vier jaar zijn wij als unieke aanbieder verbonden aan de Gemeente Maastricht. Deze samenwerking helpt Praktech om nog meer deelnemers en cursisten op te leiden binnen de bouw, met een plek op de arbeidsmarkt als uiteindelijk doel.

Op 18 juli 2023 bracht wethouder Alex Meij van Sociale Zaken een bezoek aan de locatie van Praktech in Cadier en Keer om samen met directeur Ramses Jongewaard, teamleidster Sylvia Houben en leerwerkmeester Bert Hendriks de nieuwe samenwerking te bekrachtigen met een symbolische steenlegging. Jongewaard: “Wij richten ons op de mensen die vaak buiten de boot vallen, bijvoorbeeld door laaggeletterdheid, een andere afkomst en/of een moeilijke jeugd. Maar ook wanneer ze zich willen omscholen in de bouw- en maak richting helpen wij ze verder."

“Direct on top of mind bij consulenten van de gemeente”

Door de samenwerking met de Gemeente Maastricht kan Praktech mooie stappen zetten voor de mensen die hun hulp zo hard nodig hebben. Sylvia Houben is positief over de samenwerking: “We hopen natuurlijk dat we bij de consulenten on top of mind zijn als ze een geschikte leerplek zoeken voor een cliënt. De stap naar de arbeidsmarkt is voor veel jongeren groot. We helpen ze graag stap voor stap weer terug in het zadel. Niet iedereen is meteen klaar voor een cursus van 20 weken. Daarom bieden we ook oriëntatietrajecten aan. De deelnemers kunnen daarin proeven van de verschillende mogelijkheden binnen de bouw. Zo leren ze om succeservaringen op te doen en ontdekken ze waar ze blij van worden.”

“Een mooie aanvulling op wat er al is”

Ook wethouder Meij is positief over de samenwerking: "Het is een mooie aanvulling op wat we vanuit de gemeente al doen om mensen te laten participeren in de maatschappij. Wanneer die participatie lukt, lost het vaak ook veel problemen op in verschillende leefgebieden. Denk aan gezondheid, sociale contacten en financiële zaken. Daarnaast zijn we als gemeente bezig met Positieve Gezondheid. Wat zijn ieders talenten en hoe activeer je? Wat kan wél, in plaats van kijken naar wat niet kan.”

Meer dan alleen praktisch leren

Cursisten en deelnemers leren bij ons veel meer dan het praktische werk in de bouw. Naast metselen, tegelzetten, schilderen en stukadoren speelt het sociale aspect een belangrijke rol. Het is een combinatie van praktijkonderwijs, coaching en de begeleiding naar regulier werk. Dit doet Praktech samen met partners als Annex, MTB en Podium 24.

Vertrouwensband opbouwen

Leerwerkmeester Bert: “We motiveren de deelnemers en cursisten om door te gaan. Het sociale aspect is hierin heel belangrijk. Door het werken in een groep ontstaat een mooie dynamiek. "De groep draagt zichzelf als het ware”. Ook is het een ideale manier om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen.We bouwen een vertrouwensband op met elkaar, waardoor het makkelijker is om de jongere te motiveren en te begeleiden.”

Over Praktech, Vak- en Ontwikkelschool Limburg

Praktech zet zich in om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden binnen de bouw. Dit doen ze op hun locaties in Cadier en Keer en Landgraaf. In 2022 begeleidde Praktech 117 deelnemers en cursisten. Dat leverde 49 certificaten en 21 praktijkverklaringen op. Ook zijn verschillende cursisten al succesvol aan de slag gegaan bij bedrijven in Zuid-Limburg.
De samenwerking met Gemeente Maastricht zal zeker bijdragen aan het voortzetten van dit succes.

Wil je meer weten over de mogelijkheden die Praktech Vak- en ontwikkelschool biedt? Neem dan gerust contact met ons op!