Maak kennis met… John!

8 september 2023

In 2018 besloot John: ik wil wel eens wat anders gaan doen. Via een kennis hoorde hij van een vacature voor Leerwerkmeester bij Praktech en zo kwam het balletje aan het rollen. John begon met een half dagje en geleidelijk aan breidde dat uit naar 3,5 dag. Nog iedere dag is hij als een vis in het water!

Leren in zichzelf te geloven

“Iedere dag kom ik met veel plezier en energie naar het werk en ga ik met net zo veel energie weer naar huis. Als ik zie dat de deelnemers en cursisten iets leren en daar ook nog plezier aan beleven, is mijn dag helemaal goed.” John vertelt met veel enthousiasme over zijn werk. Hoe komt het dat hij er zo van geniet? “Ik vind het sjiek om te zien dat de deelnemers en cursisten contacten leggen met anderen, dat ze steeds beter worden in hun werk en er daardoor plezier in krijgen. Zo leren ze in zichzelf geloven.”

Successen ervaren en vieren

Veel deelnemers en cursisten die bij Praktech starten hebben vaak al het nodige meegemaakt. Er is vaak veel focus vanuit verschillende zorgverleners. Als je dan ziet wat zo iemand leert door met zijn of haar handen te werken: dat is echt mooi. Het is namelijk niet alleen het metselen van een muurtje. Ze leren successen te ervaren en te vieren, iets wat voor de meesten nooit vanzelfsprekend is geweest.”

Doelen stellen

Binnen Praktech werken we met bepaalde doelen, groot en klein. Volgens John werkt dat heel motiverend:. “Wat onze deelnemers en cursisten maken en bereiken is daardoor heel tastbaar. We bedenken bijvoorbeeld ook kleine projectjes, zodat ze in één ochtend iets kunnen creëren, waar ze meteen resultaat van zien.”

Kijken naar talenten

Soms gebeurt het dat een cursist bij Praktech aan de slag gaat, maar dat zijn talenten ergens anders blijken te liggen. “Een tijd geleden leidden we een groep op en daar zat een man bij die heel strak en zorgvuldig muurtjes metselde. Hij werkte zo gedetailleerd. Tijdens een van onze gesprekken bleek dat hij van huis uit kleermaker is en dat daar zijn passie ligt. Ik regelde een stageplek voor hem bij een kledingzaak en dat bleek een schot in de roos. Hij heeft inmiddels zelfs een vast contract gekregen!” Volgens John is dat ook iets waarin Praktech zich onderscheidt. “We kijken verder dan alleen ons eigen vakgebied, de bouw. Wanneer we zien dat iemand talenten heeft die in een andere branche passen, zetten we ons netwerk in om een passende oplossing te bieden.”

Leerzaam voor iedereen

Niet alleen de deelnemers en cursisten leren veel, ook John zelf leert genoeg tijdens zijn werk. Dat het niet vanzelfsprekend is om een fijne werkplek te hebben waar je goed begeleid wordt. Dat het werk soms met vallen en opstaan gaat en dat is oké. De les die hij de deelnemers altijd meegeeft: Vallen is niet erg, maar sta op en probeer een stapje verder te komen. Stel een duidelijk doel en zet de stappen die nodig zijn om daar te komen.Met de structuur van je werk creëer je rust. En door werk te doen waarin je groeit, raak je gemotiveerd. Je leert om in jezelf te geloven.”

Sociaal aspect

Het sociale aspect van een traject bij Praktech is net zo waardevol als de praktische kennis die de deelnemers en cursisten opdoen. Zo leren ze een sociaal netwerk op te bouwen. Dat is niet alleen fijn voor nieuwe kansen op de arbeidsmarkt, maar ook om ervaringen uit te wisselen en je op sociaal vlak te ontwikkelen. Het team van Praktech zet zich volledig in om iedere deelnemer of cursist te helpen. Maar, zo zegt John altijd tegen zijn cursisten: “Je moet het wel zelf doen. We zijn er voor je, we staan voor je klaar. We leren je hoe je dingen kunt aanpakken, zodat jij stappen kunt zetten om vooruit te komen.”

We zijn geen opvoeder

“We zijn geen opvoeder, we geven handvatten om verder te groeien. Ook creëren we bewustwording. Hiervoor is het belangrijk om vertrouwen op te bouwen en tegelijkertijd duidelijke grenzen te stellen. We blijven met elkaar communiceren en doen er alles aan om het traject tot een succes te maken. Het is dan ook echt heel leuk dat ik na afloop van een traject op de hoogte word gehouden. Dat ik berichtjes krijg over een nieuwe baan of een bedankje: dat is toch mooi?”

Meer weten?

Wil je meer weten over de werkwijze van Praktech? Of ben je door John zijn verhaal enthousiast geworden en wil je ook als Leerwerkmeester aan de slag? Laat het ons weten!