Nieuwe kansen
Interview met Bianca van Neer (Praktech) en Leon Horbach (MOB)
De weg naar succes was voor Bianca van Neer niet gemakkelijk. Op haar 19e verloor ze haar eerste kindje. Ze belandde in een uitkering en worstelde jarenlang met haar gezondheid, zowel mentaal als fysiek. ADHD maakte haar dagelijkse leven extra uitdagend. Haar keerpunt kwam toen ze via het Mens Ontwikkel Bedrijf van de gemeente Landgraaf (MOB) begeleiding kreeg van Leon Horbach. Met veel geduld en een persoonlijke aanpak hielp hij Bianca stap voor stap vooruit. In 2021 maakte ze kennis met Praktech, waar ze zich als cursist inschreef. Daar ontdekte ze haar passie voor bouwtechniek en groeide ze uit tot een gedreven vakvrouw. Sinds december 2024 heeft ze een jaarcontract als assistent-leerwerkmeester bij Praktech. In dit interview spreken we met student (nu werknemer) en coach: hoe hebben zij dit traject ervaren?
Een opstapje naar werk
Bianca had al verschillende trajecten doorlopen voordat ze bij Praktech terechtkwam. “Eerst deed ik mee aan een Sport- en Beweegtraject. Dat zorgde dat ik uit de put kwam waar ik in beland was, ik voelde me weer vitaal en krachtig worden. Daarna werkte ik als vrijwilliger in het bejaardenhuis met dementerende ouderen. Tot slot deed ik met andere alleenstaande moeders mee aan het programma Sterke Vrouwen van de gemeente Landgraaf. We deelden met elkaar waar we tegen aan liepen in ons leven, hielpen elkaar samen vooruit en sterker worden. Mijn idee was om een aantal dames bij Praktech actief te krijgen, maar dat is helaas niet gelukt,” vertelt ze. “Wie weet kan dat in de toekomst alsnog, ik zou graag een groepje moeders begeleiden en handigheden aanleren die hun zelfredzaamheid vergroten!”
Buiten de lijntjes durven kleuren
“De opdracht die we van de gemeenteraad van Landgraaf krijgen is om te onderzoeken wat de maximaal haalbare participatie is voor kandidaten die vallen onder de participatiewet. Daarvoor krijgen we normaalgesproken twee jaar”, vertelt Leon. Zijn streven in 2019 was om Bianca binnen die twee jaar aan betaald werk te helpen, maar dat lukte door verschillende oorzaken niet. “Daarvoor waren er te veel lastige dingen, die eerst verholpen moesten worden”. In 2021 kwam Bianca terecht bij Praktech. Leon: “Ik zag haar helemaal opbloeien. Nu, als 40-jarige, is Bianca (deels) financieel onafhankelijk. Ze heeft niet alleen haar eigen leven opnieuw opgebouwd, maar ervaart zelf ook weer meer stabiliteit, wat ook een positief effect heeft op haar gezin.”
Praktech: meant to be
“Bij Praktech vond ik mijn plek,” zegt Bianca enthousiast. “Mijn eerste werk was het bouwen van de hokjes waar we daarna in gingen stuken en tegelen. Daarna heb ik gemetseld: rechte en ronde muren, zelfs hele gedraaide pilaren. En natuurlijk geschilderd en getimmerd. Toen de vakvaardigheden allemaal goed gingen, bood leerwerkmeester Bert me steeds meer theorie aan. Ik vind alles rondom bouwtechniek gaaf!”
“Bij Praktech werd ik steeds sterker. Op een gegeven moment kwam er ook een mogelijkheid voor een functie (assistent werkmeester) bij het MOB, waarop ze me vroegen te solliciteren. Uiteindelijk is dit het toch niet geworden, omdat er toen ook mogelijkheden bij Praktech kwamen en we het erover eens waren dat daar mijn kracht en mijn passie lag. Geweldig dat Praktech toen besloot om mij een echte baan te geven! Toen het 1 december zover was en ik mijn contract kreeg, ben ik samen met mijn gezin gaan uiteten om het te vieren,”
Nu geeft Bianca kansen door
Als assistent-leerwerkmeester zet Bianca zich in om anderen te motiveren en te inspireren. “Een van de eerste jongeren die ik begeleidde, ik werkte zelf hier toen nog als vrijwilliger, had heel veel ellende thuis. Hij was altijd veel te druk aan het praten, ging niet meer naar school en had ook geen werk. Ik nam hem mee naar buiten en we zijn samen gestart met bestraten, letterlijk voor de ingang van Praktech. Ondertussen werkt hij nu alweer twee jaar bij een stratenmakersbedrijf in Heerlen. Af en toe stuurt hij me nog een leuk berichtje.”
Bianca zorgt ervoor dat de jongeren zich welkom voelen. “Ik zorg ’s ochtends altijd dat ik warme koffie en thee klaar heb staan, beetje lief voor ze zijn, maken dat ze zich welkom voelen. Ik leer ze vaktechnieken, maar ook discipline en sociale vaardigheden. Ik laat ze weten als zie iets goeds doen. Het raakt me als een cursist zegt dat er nog nooit eerder iemand zei dat die trots op hem is. Dan breekt mijn hart.”
De eerste vrouwelijke leerwerkmeester
Bianca is een voorbeeld voor haar cursisten, ongeacht hun achtergrond. “Mijn ‘vrouw-zijn’ is eigenlijk niet relevant, het is wellicht zelfs kansrijk bij de jongens die hier heel stoer binnenkomen en dan al snel zien dat ze ook gewoon kunnen doen, zich vol op het leren kunnen storten. Ik leer hun dat ze moeten ophouden met onzin en gevaarlijke dingen doen, dat het ‘snelle geld’ dat ze op straat kunnen verdienen, over 10 jaar niets waard is, dat ze moeten bouwen aan hun toekomst door een vak te leren.”
Ook haar eigen gezin is trots op haar prestaties. “Mijn dochters van 13 en 18 jaar oud vinden het gaaf dat ik een baan heb en zelf mijn geld verdien. Ze zijn heel trots op me. Ze willen allebei iets in het onderwijs gaan doen. Mijn oudste dochter is zo enthousiast, dat ze hier ook al eens met me mee getegeld en gestukt heeft.”
Doorzettingsvermogen en een succesverhaal
Leon sluit af: “Bianca is een kandidate die ik niet snel zal vergeten. Zij heeft er zelf voor gezorgd, dat ze staat waar ze nu staat. Ik heb het slechts gefaciliteerd. Voor het MOB is zij een belangrijke inspiratiebron.”
Bianca heeft haar eigen boodschap: “Ik wil cursisten laten zien dat je het zelf kunt doen. Met een beetje hulp en een flinke dosis doorzettingsvermogen kun je meer bereiken dan je ooit had gedacht. En wie weet maak ik zelf ooit nog de stap van assistent-leerwerkmeester naar volwaardig leerwerkmeester!”
Meer weten?
De deur bij Praktech deur staat altijd open voor nieuwe samenwerkingsverbanden met sociale partners. Heb je interesse om eens te komen kijken op een van onze locaties in Landgraaf, Sittard-Geleen of Cadier en Keer of zie je mogelijkheden om vanuit jouw organisatie samen te werken? Neem dan contact op: info@praktech.nl. of +31 (0)43-407 31 98.
Terug