Terugblik op 2023 door directeur Ramses Jongewaard

21 december 2023

De tijd vliegt als je pret hebt, zo luidt een bekende uitspraak. Zo voelt het ook voor mij: ik ben alweer 2 jaar aan het werk bij Praktech! Nu het einde van het jaar nadert, is het tijd om alvast kort terug te blikken!

In het voorjaar komt er een uitgebreid jaarverslag, waarin we terugblikken op het voorgaande jaar. Hierin staan de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen. Dit jaar neem ik daar alvast een voorproefje op, met mijn persoonlijke hoogtepunten als directeur van deze mooie organisatie.

Passie, enthousiasme en toewijding

Met veel passie, enthousiasme en toewijding werkt het hele team van Praktech iedere dag om onze deelnemers en cursisten vooruit te helpen. En die passie is een belangrijke sleutel als je mensen met een grote afstand tot regulier onderwijs of werk in beweging wilt brengen. Dan moet je oprecht kunnen overtuigen!

“Onze cursisten voelen zich gezien, gehoord en begrepen”

Dat brengt me meteen bij het eerste hoogtepunt. Ik vind het geweldig om te zien hoe onze deelnemers en cursisten zich gezien, gehoord en begrepen voelen. Cursisten die doorstromen naar regulier werk of een vervolgopleiding in de richting bouw en infra. Cursisten die een praktijkverklaring hebben behaald. En dan die trotse gezichten zien als het zover is: dat maakt mijn werk, ons werk, zo dankbaar en waardevol!

Samenwerking met Gemeente Landgraaf

Een ander hoogtepunt van 2023 is de samenwerking met de gemeente Landgraaf. Deze gemeente speelt kort op de bal, denkt in maatwerkvoorzieningen en is toegankelijk. Het maakt niet uit of je met de burgemeester, een wethouder of een jongere consulent te maken hebt: de samenwerking is altijd prettig!

Nieuwe locatie in Sittard!

Tot slot ben ik trots op de samenwerking met Vidar uit Sittard-Geleen. Het participatiebedrijf Westelijke Mijnstreek dat ons op onze derde en nieuwste locatie bracht. We vullen elkaar aan en slaan sinds 1 november de handen ineen in de Experience Hal in Sittard. Hier kunnen mensen verschillende vakgebieden in de praktijk ervaren. Samen kijken we verder dan een groen vinkje op de lijst. We onderzoeken waar de echte intrinsieke motivatie van mensen ligt en hoe we ze vanuit daar verder kunnen helpen. Zo blijf je met elkaar in gesprek en is de betrokkenheid van alle partijen het grootst.

Op naar 2024!

In 2024 blijven we vooruit kijken! We hebben veel plannen en zetten samen mooie stappen. Een tipje van de sluier? Vooruit: we hopen in 2024 voor Praktech een nieuwe hoofdlocatie te openen in Maastricht. Meer weten? Bel of mail me gerust! ramses.jongewaard@praktech.nl of bel naar 06-57276717.