Vrijwilliger Jos: “Met een positieve aanpak bereiken we veel!”

12 januari 2024

Jos was met pensioen na een loopbaan als hoofduitvoerder in de bouw. Zijn voormalig werkgever tipte het bestuur van Praktech: Jos kon weleens een grote aanwinst voor Praktech zijn! Het contact was gelegd, Jos had interesse en in 2021 startte hij als vrijwilliger. Hoe bevalt dit en wat maakt dit vrijwilligerswerk zo interessant? Daarover gingen we met Jos in gesprek!

 

Jos Marx was al even met pensioen en genoot van de rust. Dat doet hij nog steeds, maar 1 dag in de week zet hij zich bij Praktech in voor de deelnemers en cursisten. Op de locatie Landgraaf deelt hij zijn jarenlange ervaring en kennis uit de bouw. Van huis uit is Jos timmerman. Op dinsdagmiddag geeft hij timmerles aan onze cursisten. 

“Het is meer dan wat timmeren”

“Het is meer dan een paar uur timmeren, we doen zoveel meer met en voor de cursisten." Zo was er eens een jongen die bij ons kwam en alleen Frans sprak. Ik spreek dat niet, dus dat was een uitdaging. We tekenden alle gereedschappen op het bord waar ze hangen en zetten de Nederlandse naam eronder. Zo leerde hij stap voor stap Nederlandse woorden.”

Positieve aanpak en veel complimenten geven

Iedere dinsdagmiddag geniet Jos ervan om samen met de cursisten aan de slag te gaan. “Met de handen werken is nog altijd zo leuk om te doen. En terwijl je zij aan zij staat te werken, is er ook een ontspannen sfeer. We hebben een positieve aanpak: veel complimenten geven en positieve dingen benoemen, daarmee kom je heel ver. Maar die positiviteit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dan is het mooi om te zien wat het met ze doet. Een cursist die niet veel zegt bijvoorbeeld, zie je langzaam opener worden. Dat vraagt om veel geduld en vertrouwen en dan is het mooi als we samen stappen zetten.”

Verbinden en samenwerken

Jos geeft niet alleen timmerles, hij is altijd bereid om te helpen. Bijvoorbeeld die keer dat er een locatie in Heerlen leeggehaald moest worden. Jos kwam meteen in actie. Hij regelde een transportbedrijf en we konden alle materialen en gereedschappen een nieuwe plek geven op onze locaties. Jos heeft een groot netwerk in de bouw, dat hij dankbaar inzet als hij daarmee kan helpen.
“Ik heb mijn voormalige werkgever, Van Wijnen Bouw en Praktech met elkaar in contact gebracht. In de bouw zijn altijd goede mensen nodig en vanuit Praktech zoeken we naar leerwerkplekken waar onze cursisten stage kunnen lopen. Het is fijn om deze verbinding te kunnen leggen!”

Voor Jos is het vrijwilligerswerk dus veel meer dan een leuke tijdsbesteding. Het is betekenisvol werk waar hij elke week met een grote glimlach en veel plezier naartoe gaat. Wij hopen dat we nog lang van Jos zijn expertise, gezelschap en kennis mogen genieten! 

Heb je interesse in vrijwilligerswerk bij Praktech? Neem dan contact op met Sylvia  Houben op Sylvia.houben@praktech.nl  of bel naar 043-407 31 98